Herinneringen van Rob

Een bijdrage van Kalle Brüsewitz 

Het grote geeloranje gevaarte doemde in de verte op. Petje, baard, haren in de wind; een bekend en aloud tafereel op 't Bovenwijde. Rob Visser voer bijna 20 jaar regelmatig op en neer naar ons mooie huis aan het water. Je stond als huurder gelijk op scherp. Je keek even snel rond of er geen hele gekke dingen te zien waren, gooide nog snel wat spullen in een hoek en ademde rustig door. Het was toch Rob die er aan kwam. 

En tegelijkertijd wist je dat Rob heel relaxed was. Hij bemoeide zich nooit met wat de bezoekers precies deden. Hij vond het wel mooi en proefde graag wat van de sfeer. Tenzij er natuurlijk echt dingen niet in de haak waren. 'Ik zorgde wel altijd dat de dingen goed en ordelijk verliepen.'

Vanaf dit seizoen zien we Rob na zo'n lange tijd niet meer op Samen Één. Hij is beheerder-af en alleen Rob's stem zal nog de verbinding zijn tussen de buitenwereld en die eigen wereld aan de andere kant van het meer. 'Ik ben zeker niet weg en blijf voorlopig betrokken bij Samen Één. Ik heb de contacten, mensen kennen me. Ik ben ook heel blij dat ik gewoon het verhuurbedrijf kan blijven doen.' Op deze manier blijven Rob's kennis en talenten voor Samen Één behouden. Gelukkig wel.

Rob zal het heen en weer varen wel missen. 'Ik heb de mooiste verhalen te vertellen. Ik weet nog goed dat ik mensen in een koude novembernacht heb moeten zoeken ergens rond 't Bovenwijde. Ze waren verdwaald en hadden motorpech. Toen heb ik beetje bij beetje de vaarten en sloten om 't Bovenwijde uitgekamd. Uiteindelijk vond ik ze, helemaal verkleumd.'

Zo heeft Rob vele verhalen die hij in de loop der jaren verzamelde. 'Jongens die naar de meiden klommen, terwijl de leiding de beide seksen strikt geschieden wilde houden. Het kan natuurlijk niet, maar inventief is het wel! De kern en de lol van mijn werk was dat je altijd met vrolijke mensen te maken had. Op Samen Één kwam je altijd voor iets leuks. Het maakte niet uit of het een kamp was of een familie-uitje. Het maakte niet uit of het zomer was of winter, mensen kwamen graag en waren dus altijd blij je te zien.'

Nu breekt er een nieuwe periode aan voor Rob, waarin hij meer tijd heeft voor andere dingen. 'Het contact met Samen Één zal gaan via Jan Schreur, de nieuwe beheerder. Verder zullen mijn contacten met de Doopsgezinde Gemeente Giethoorn en het dorp nu strikt privé zijn. Ik heb met veel mensen toch wat opgebouwd. Dat zal niet zomaar verdwijnen. 20 jaar is lang!' 

Rob was en is niet weg, maar er verandert dus wel heel wat. Op 't Bovenwijde zullen we hem niet meer zien. 'Ik heb nu meer tijd voor mijn eigen boot en die is veel te groot. Varend zal je me dus niet meer tegenkomen in Giethoorn. Het beeld van de pet en het wapperende haar in de wind zal dus helaas voor altijd een mooie herinnering blijven.